A búzatermést és a fogyasztó (ember, haszonállat) egészségét egyaránt komolyan károsítja a fuzáriózis betegség. Az ezt előidéző gombatoxinok kimutatása és mennyiségi meghatározása tehát egyaránt fontos növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírás, ám nagyszámú és rutinszerű végrehajtása költséges mikroanalitikai eljárásokon alapul. Előkísérleteinkben igazoltuk, hogy a kórokozó gomba a fertőzés kezdetétől folyamatosan illatanyagokat bocsát ki, amelyek közül egyesek szoros kapcsolatot mutatnak a toxintermeléssel. Az illatanyagok nyomon követése ennél fogva olcsó és megbízható alternatívája lehet a fuzárium fertőzés előrejelzésének. Célunk hármas: (i) a fertőzés korai univerzális biomarkereinek azonosítása és (ii) alkalmazásuk fuzárium rezisztens genetikai alapanyagok (precíziós) nemesítésében, valamint (iii) a fertőzés és a sütőipari minőségért felelős búza tartalékfehérjék közti összefüggések feltárása.